Mire érdemes különös figyelmet szentelnie egy vállalatnak?

Nyomtatás | PDF letöltése

A munkatársak elégedettségére - mely a biztonságuk és egészségük fontosságáról is szól. Májusban ismét megszervezte a Raben Trans European Hungary Kft. az immár rendszeres programsorozatát, mely a biztonság, környezetvédelem és az egészség fontosságát hivatott hangsúlyozni.

A kötelező éves munka/tűz/környezetvédelmi/minőségirányítási és biztonsági oktatások mellett sok hasznos egyéb érdekes programra került sor a hónapban.

 Kiemelt szerepet kapott a tűzvédelem. “Elsősorban a tűz-szintfelelősök részére került megrendezésre az első gyakorlatunk, ahol 2m x 2m tálcatűz oltását tapasztalhatták meg. Emellett bárki élhetett a  lehetőséggel, és tűzoltó ruhában 6 kg-os vagy 12 kg-os poroltó készüléket próbálhatott ki. Célunk ezzel, hogy minél több munkatársunk szerezhessen tapasztalatot egy-egy tűzesettel kapcsolatos vészhelyzet sikeres elhárításában, legyen szó munkakörnyezetről, vagy éppen az otthonunkról. Nemcsak elméletben beszéltük át az oltási technikát tűz esetén, de gyakorlatot is szerveztünk, hogy ilyenkor a füstben hogyan kell menekülni, mi a segélyhívás menete.” – mondta el Horváth Teréz a vállalat Operations Excellence Managere.

Az idei évben rendhagyó tűzriadó gyakorlatra is sor került. Neves, gyakorlott pszichológus tartott stressztréninget a dolgozóknak, ahol röviden összefoglalta, veszélyben hogyan reagálnak az emberek. Ezt követően két tűzriasztás következett, az első az úgynevezett “vaklárma” volt, ahol a gyakorlat segítői mindent rögzítettek. Vagyis, hogyan és milyen ütemben hagyjuk el az épületet, a tűzszint-felelősök, felelős vezetők milyen hatékonysággal végzik feladataikat. Ezt követően rövid elemzés történt a kérdésre válaszolva: “mit lehetett volna jobban vagy másképpen csinálni?” A következő riasztáskor több ponton (iroda és raktár) füstágyúk alkalmazásával ismét tűzjelzés indult.

“A megtapasztaltak sok hasznos tanulságra világítottak rá – a második jelzéskor már sokkal hatékonyabbnak bizonyult a kivonulás; tudatosabb viselkedés volt megfigyelhető a munkatársakon. Minél többet gyakoroljuk, annál többen és jobban fognak emlékezni egy-egy vészhelyzet esetén, hogy életünk védelme érdekében mi a leghelyesebb teendő.“ – mesélte Horváth Teréz.

A saját biztonságunk mellett a környezetünk védelme is nélkülözhetetlen. A hónap további témái közé került ez is. A Raben különféle belső kommunikációs csatornákon adott részletesebb betekintést a témába, így például megismertette az egyes hulladékok lebomlási idejét, hogy jobban megértsék a munkatársak. miért fontos odafigyelni a szelektálásra. Ez nemcsak a környezetet védi, de költségkímélő hatása sem mellékes. Játékos formában a vállalat felhívta a figyelmet a gyűjtés szabályaira is, hiszen sokan például nem tudják, hogy a használt műanyag dobozt csakis tisztán szabad a műanyag-gyűjtőedénybe dobni, vagy hogy a használt papírzsebkendő már vegyes hulladéknak minősül. A Raben júliusban szeretné folytatni ezt a témát, amikor egy hetet csak a környezetvédelemnek szentel majd.

 

A hónap záró témája pedig az Egészség hét volt, melyet hetedik alkalommal rendezett meg a szállítmányozó cég.  Az egészségfelmérések, szakmai előadások, házi sportversenyek, véradás, relaxáló aktivitások járultak ahhoz, hogy a munkatársak megértsék, mennyire fontos a saját egészségükkel foglalkozni. “Egyre divatosabb odafigyelni az egészséges táplálkozásra, az aktív sportolásra, mégis az a tapasztalatom, hogy a rohanó, dolgos hétköznapok elveszik a hangsúlyát az egészségmegőrzésnek. Nagyon kevesen vagyunk, akik tudatosan odafigyelünk, ezért úgy gondolom szükséges minden évben hangsúlyt fektetni erre a témára is. “ – mondta Bolyki Ágnes a vállalat PR, marketing szakértője és CSR koordinátora.

18.06.2018
Hírlevél