Raben logo
Brexit

A Brexit valóban a legjobb módja a kilépésnek?

2018.11.22
Minden független előrejelzés szerint a Brexit első következményeinek egyike a Nagy-Britannia és az Európai Unió közötti kereskedelem jelenlegi szintjének kiegyensúlyozatlanná válása lesz. A Vámunió végével kell szembenéznünk? Esetleg azzal, hogy nem lesz hozzáférésünk az Egységes Piachoz? Vagy talán az Egyesült Királyság és az EU közötti korlátozott áru és emberáramlással? Idővel kiderül. Egy dolog azonban biztos – a TFL szektor lesz az egyik első, melyre közvetlen hatást gyakorolnak e helyzet következményei.

Lassan két éve már, hogy először hallottuk a nagy-britanniai népszavazás eredményét, ahol a brit minimális többség az EU elhagyása mellett döntött. Továbbra is tárgyalják, hogyan lehetne kilábalni ebből a mindkét fél számára előnytelen helyzetből. Úgy tűnik, hogy bárminemű megoldás a jelenleginél csak rosszabb lesz, ha Nagy-Britannia továbbra is tagja marad a Közös Piacnak. Azonban, az elmúlt napokban a tárgyalások végre előremozdultak. Egy kezdeti ötszáz oldalas megegyezési vázlat készült, melyet továbbra is vitatnak a brit parlamentben, és amely elfogadásához Theresa Maynek meg kell győznie az alsóházat. 2018. november 20-ig az Európai Parlamentnek is véleményt kell formálnia az előzetes megegyezésről, de a végkimenetel továbbra is rejtély marad. Ezek mellett egy alternatív forgatókönyv is szóba került, melynek esetében a megegyezési vázlatot nem támogatják, ennek következtében pedig új népszavazás lesz szükséges, mely az egyetlen és elég valós esélye annak, hogy elálljanak a Brexittől.

Azonban, amennyiben a döntés megszületett két „megegyeztünk” és „nem egyeztünk meg” helyzetről beszélhetünk, melyek a Brexit mikéntjével kapcsolatos megállapodást illetve annak hiányát jelenti. A „nem egyeztünk meg” eset azt a Vámunió megszűnését, az Egységes Piac hozzáférhetetlenségét illetve a szabad személy és áruáramlás teljes hiányát jelenti. Gyakorlatban az Egyesült Királysággal kereskedő országok számára a vámügyi eljárások visszaállítását, a munkaerőpiac korlátozását, az Egyesült Királyságbeli termelési költségek növekedését és következetesen csökkenő versenyképességet jelent, melyet mindenki próbál elkerülni.

Jelen pillanatban az Egyesült Királyság a Vámunió és a közös EU piac tagja, mely lehetővé teszi számunkra, hogy az Európai Unión belül szabadon mozogjunk, pont úgy, mintha egy nagy országon belül lennénk. Szakértők szerint a Brexit a GDP 2%-os, azaz 40 milliárd angol fontos csökkenését jelenti.

Miután a Brexittel kapcsolatos információk napvilágra kerültek, a font sterling két év alatt az elmúlt 31 évben látott legmélyebb pontra zuhant. Rövidtávon ez a brit exportok versenyképességének növekedését jelenti, talán az átmeneti, például 2020 végéig történő periódus végéig. Azonban hosszútávon, különösen 2021 után a brit exportok veszteségeit körülbelül évi 4,5 milliárd fontra becsülik. Az exportköltségek növekedésével főként a lehetséges ráták azonos szinten maradása miatt várható a brit exportőrök jövedelmének csökkenése.

Az árak növekedése, valamint a brit gazdaság versenyképességének csökkenése is következménye lesz a munkanélküli ráta 6,5%-ra történő növekedésének, mivel az Egyesült Királyságban történő EU állampolgárok foglalkoztatása az egységes piac alá tartozó megegyezések értelmében változni fog.

Hogy csak pár, a brit piacon jelenlévő nemzetközi vagy brit céget vegyünk alapul, mint például a Vodafone, Jaguar, Land Rover, Siemens vagy a Nissan, főként a központoknak a kontinensre történő áttelepítéséről, vagy a várható termelési költségek és következetesen?? az árak növekedéséről szólnak a hírek. Valamint hallhatunk az Egyesült Királyságban lévő munkahelyek csökkentéséről is, melyek a kontinensen lévő gyárak illetve a korábban tervezett Egyesült Királyságbeli befektetések késleltetése vagy felfüggesztése érdekében történnek.

A szállítási ipart tartják az Egyesült Királyság EU-ból történő kiválásának negatív hatásait legelsőként elszenvedő üzletágnak.

A megmaradó 27 EU tagállammal folytatott kereskedelem drágább lesz a Brexit után. Az exportcikkek ára megnövekedik a vám és ÁFA költségek miatt éppúgy, mint az EU-n kívüli országok esetében. Az átmeneti időszak eredetileg 2020. decemberig tartott volna, amikorra az Egyesült Királyság továbbra is a Vámunió és az Egységes Piac tagja lenne, és amikorra a vámeljárások jócskán lazábbak lennének. 2021 januárjától kezdődően az Egyesült Királyság nagy valószínűséggel elveszti ezeket a privilégiumokat, valamint a velük folytatott kereskedelem hasonló lesz a nem EU tagállamokéhoz. Jelenleg ügyfeleinknek napi összeköttetést és 3-5 munkanapos kiszállítási időt kínálunk a háztól-házig opció keretein belül. Azonban ez 2019 márciusától megváltozhat.

Ez az oka annak, hogy az Egyesült Királyságbeli szállítmányozási partnerünkkel folyamattervezésekre készülünk, melyek a jelenlegi EU-n belüli szolgáltatást alkalmazzák majd a 2020-ig tartó átmeneti időszakban, amíg az Egyesült Királyság a Vámunió részét képezi, valamint ezek után 2021-től kezdődően, mikortól a Nagy-Britanniával való kereskedelem az Unión kívüli országokéval hasonló módon lesz lebonyolítva. 

Ügyfeleinknek EU-val kereskedő vállalatok, szemszögéből nézve, mindenképpen megéri megnézni azon áruk tarifáit, melyeket exportálni vagy importálni kívánnak az Egyesült Királyságból. Azt is számításba kell venni, hogy a kettős-export esetében fennáll az esetlegesen felmerülő kettős vámkezelési eljárás költsége, mikor EU-ba importált árukat szeretnénk exportálni.

A legnagyobb kihívás a Brexittel kapcsolatosan nem más, mint az, hogy biztosra tudjuk az elkerülhetetlenül közeledő dátumot, mikor az Egyesült Királyság elhagyja az EU-t, és ennek ellenére türelmesen kell várnunk a végkimenetelt az elkövetkező hónapokban.  A 27 EU tagállam Brexitettel kapcsolatos csúcstalálkozója 2018. november 25-re van tervezve.

A szállítmányozási iparnak az Egyesült Királyság kilépése az EU-ból még több hatástalan munkaórát, extra vámügyintézést, valamint irodai dolgozók és sofőrök vámügyekkel kapcsolatos oktatását jelenti. Mindez a jelenleg is előrehaladó problémák mellett, melyek főként csökkenő piaci erőforrásokat, növekvő szállítási szolgáltatásokkal kapcsolatos igényeket, valamint a TFL szektor kihívásait jelentik, az Egyesült Királyságbeli címzett számára történő szállítmányozás árának elkerülhetetlen növekedését fogja eredményezni.

Ha a második népszavazásra nem kerül sor, és szembe kell néznünk a Brexittel, abban az esetben logisztikai szolgáltatóként az ügyfeleink számára történő maximális segítségnyújtásra fogunk törekedni, továbbá arra, hogy kereskedelmi tevékenységeiket az új szabályokhoz igazítsuk. Kiterjedt információs és figyelemfelkeltő kampányokat tervezünk az új procedúrákról ügyfeleink részére annak érdekében, hogy a lehető legkönnyebbé és gondtalanabbá tegyük a Nagy-Britanniába történő szállítmányozást. Ügyfélszolgálataink és vámügynökségünk a szükséges információkat folyamatosan közölni fogja.