Raben logo
Raben kamionok

A környezetvédelem és a gazdaságosság között – a legjobb megoldásokat kutatva

2019.11.19
A szmog olyan súlyos probléma, amellyel nem csupán a nagy agglomerációknak és ipari központoknak kell szembenézniük, hanem mindenkinek; éppen ezért a légkörbe történő gázkibocsátás csökkentése a szükséges feltétele a hőmérsékletemelkedés korlátozásának és a klímaváltozás megakadályozásának a bolygónkon – efelől senkinek nincs kétsége.

És jóllehet a közlekedés csak a globális károsanyag-kibocsátás mindössze 15%-ért felelős, a logisztikai ágazat csökkenteni kívánja a környezetre gyakorolt hatását, mert tisztában van azzal, hogy felelős a jövő nemzedékeinek sorsáért. A benzin- vagy dízelmotoroknál barátságosabb megoldások felkutatása és megvalósítása során a modern technológiák fejlesztése nyújt támogatást számunkra. Ugyanakkor, mielőtt az CNG [sűrített földgáz]/LNG [cseppfolyósított földgáz] üzemű gépek, a tiszta villamos energia vagy a hidrogénhajtás általánosabb és költséghatékonyabb opcióvá válnak, az üzemeltetőknek olyan más megoldásra kell támaszkodniuk, amely nemcsak környezetbarát, de megfizethető is egyben.

A környezetre való odafigyelés része a Raben Group stratégiájának, így annak a sok innovációnak is, amelyet a társaság bevezet a szállítmányozás területén. Már 2016-ban elvégeztük a gázüzemű járművek első tesztelését – a rövid útvonalakon és a távolsági szállítmányozásban egyaránt. Nem minden eredmény volt akkoriban kielégítő, de a járműgyártók azóta nagy előrelépést tettek. Ennek eredményeképpen Németországban a Raben gépjárműparkja négy darab LNG gázüzemű nyerges vontatóval bővült, és több mint öt CNG gázüzemű teherautó állt munkába Lengyelországban már egy éve. Ezek közepes teherbírású járművek (körülbelül 10 raklapos kapacitással), amelyek a depótól 150 km-es körzetben szállítanak belföldi szállítmányokat. Előnyeik között említhetjük a környezet számára jelentett előnyöket: a valamivel alacsonyabb károsanyag-kibocsátást, és mindenekfelett azt, hogy szinte nem is eredményeznek szálló port, és a zaj mintegy 10 dB-rel csökken a dízelmotorokhoz képest, ami fontos a beépített területeken történő szállításhoz.

A földgáz sűrített (CNG) vagy cseppfolyósított (LNG) formában szinte szagtalan, és nem igényli az AdBlue használatát. Az IVECO több tucatnyi járműparkon végzett, több hónapig tartó vizsgálatai azt mutatták, hogy az LNG-üzemanyagnak köszönhetően a szén-dioxid (CO2) kibocsátás 15% -kal, míg a szálló por és a nitrogén-oxid (NOx) kibocsátása akár 38%-kal is alacsonyabb, a koromkibocsátás pedig gyakorlatilag nulla. Sőt, a legújabb nyerges vontató modell 99%-kal csökkenti a szálló por mennyiségét, a nitrogén-oxidét pedig 60%-kal az Euro6 szabványhoz képest.

És itt ér véget a jó hír. A hátrányok között szerepelnek a járműgyártással kapcsolatos korlátozások – bár napjainkban a szállítások többségéhez megfelelő teljesítményű járművet gyártanak, amelyeknek nagyobb az üzemanyagtartálya, és következésképpen akár 1600 km távolságot is képesek megtenni egy feltöltéssel, a gyakorlatban azonban a paramétereik gyengébbek, és ebben a tekintetben nem képesek versenyezni a dízel motorokkal (pl.: a motor teljesítményével). Ezenkívül nincs még megfelelően kiépítve a CNG / LNG-töltőállomások hálózata, amely jelentősen akadályozza a teherautók hatékony felhasználását, és a kormányzatok (nem csak Lengyelországban) sem nyújtanak olyan jellegű támogatást adóösztönzők, mentességek vagy megfelelő jogszabályok formájában, ami ösztönözné a vállalatokat, hogy befektessenek ebbe a technológiába.

Végül van egy pénzügyi érv, amely sok vállalkozás számára meghatározó. A CNG/LNG rendszerű járművek üzemeltetési költsége alacsonyabbnak tűnik, a motor és a kipufogószerkezet egyszerűbb felépítésének köszönhetően olcsóbb a fenntartásuk, mivel olcsóbb az üzemanyag is. Egy ilyen jármű beszerzési ára azonban sokkal magasabb, mint a dízelmotor esetében, és ez a különbség az átlagos hasznos teherbírású modellek esetében 25-30%, míg a nyerges vontatók esetében akár 50% is lehet. Az utóbbi esetben az értékcsökkenést már figyelembe vettük, mivel nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Európában gyakorlatilag nincs másodlagos piaca az LNG- és CNG-járműveknek. Ezért az értékcsökkenési költségek jóval magasabbak, mint a dízel járművek esetében – a kezdetben a járműparkba fektetendő összegeken felül.

A leírt technológiák és a hozzájuk kapcsolódó infrastruktúra továbbfejlesztése, miközben ösztönző mechanizmusokat valósít meg a vállalkozók számára, a logisztikai szereplők környezetbarát döntéseit eredményezheti. Lehetséges, hogy ez a pozitív „fegyverkezési verseny” kiterjed majd a hidrogénhajtásra, az indukcióra és végül a tiszta villamos energiára, amely a dinamikus változások és az autóipar fejlődése miatt a hagyományos motorok ésszerű alternatívájává válhat. Bár 5-10 éves távlatban beszélünk, már ma meg kell hozni az intézkedéseket. Ezért a Raben Group a költség- és működési hatékonyságot szem előtt tartva, és ugyanakkor odafigyelve a környezetre, más megoldásokat próbál ki, amelyek megfelelnek a jelenlegi helyzetnek. E megoldások a raktér optimálisabb kihasználásán keresztül teszik lehetővé a légkörbe kibocsátott szálló por és CO2 szállított raklaponkénti mennyiségének csökkentését, és következésképpen a közúti szállítmányok és a közutakon közlekedő kamionok számának csökkentését.

Az első dolog, amelyet megemlíthetünk, a kétszintes pótkocsik. A Raben Group már évek óta végez ilyen beruházásokat, és az év végéig közel 700 ilyen járműve lesz. Ezek lehetővé teszik a standard félpótkocsi hasznos teherének 30 raklapról 60 (egymásra rakott) raklapra történő növelését, azonban ez a megoldás megfelelő együttműködést és elkötelezettséget igényel az ügyfelek részéről a raklapok szállításhoz történő megfelelő előkészítése kapcsán. Sajnos ez nem egy megszokott eljárás, de voltak esetek, amikor a hasznos teher kb. 140 % -ra nőtt, ami raklaponként 20% -kal alacsonyabb kibocsátást jelent. 2018-ban átlagosan 122 %-os szintre emelkedett a hasznos teher a Raben Group termináljai közötti útvonalakon.

A Raben körülbelül 700 darab BDF csereszekrényt is használ, így leváltva fokozatosan a hagyományos nagy pótkocsikat. A csereszekrények úgy működnek, mint az úgynevezett közúti járműszerelvény, vagyis egy nyerges vontató vontat két kisebb pótkocsit, amelyeken ezek a konténerek el vannak helyezve. Ez növeli a szállítás rugalmasságát és lehetővé teszi több raklap egyszerre történő szállítását: a pótkocsi 33 raklaphelyből áll, és egy BDF konténer összesen 36 ilyen helyet tartalmaz, és kétszintes, így ezzel a módszerrel akár 72 raklap is szállítható egyszerre. Ez a megoldás nemcsak alacsonyabb raklaponkénti kibocsátási tényezőt biztosít, mivel négy jármű helyett csak egy jármű van az úton, hanem elősegíti az üres járatok csökkentését is. Például: az egyik konténert lekapcsolják, és kirakodás céljából az „A” ponton hagyják, a másik pedig a rakománnyal együtt továbbmegy a „B” ponthoz.

Ennek köszönhetően elkerülhetővé válnak a félig üres, standard félpótkocsik, és ezzel idő takarítható meg a ki- és berakodáshoz.

Az olyan országokban, ahol a jogszabály lehetővé teszi azt (például a Cseh Köztársaságban és Hollandiában), a Raben Group „Jumbó” változatú közúti járműszerelvényt használ. Ahogy a neve is sugallja, ez valami még nagyobb a már említett közúti járműszerelvénynél, csereszekrényekből áll, nevezetesen egy nagy vontatóból, amely két hagyományos kétszintes félpótkocsit húz maga után. Egy ilyen jármű hasznos teherbírása 102 EUR raklapra növekszik. Ez egy valóban költséghatékony megoldás a rendszeres útvonalak esetén, például a Cseh Köztársaságban, amely lehetővé teszi a CO2-kibocsátás évi 200 tonnával történő csökkentését.

További jelentős fejlesztés a CityLiner típusú pótkocsik használata.
2019 júliusától a Raben Trans European Hungary Kft. is négy darab saját tulajdonú egytengelyes, emelőhátfalas félpótkocsival büszkélkedhet, amivel igyekszik  szolgáltatásukat még inkább innovatív irányba terelni.
Mit is jelent ez? Nagyra nőtt teherautókról van szó – ha leegyszerűsítve szeretnénk fogalmazni.
Emelőhátfallal, 27 paletta kapacitással, 15 tonna raksúllyal rendelkező,- és az egy forgó tengely miatt jól manőverező, hatékony szállítóeszköz a gyűjtőszállítmányozáshoz. Mindez optimális szállítást és végeredményben kevesebb fuvareszköz foglalkoztatását teszi lehetővé, így a flottánk általi környezeti terhelés is kisebb, kevesebb CO2 kibocsátást jelent adott szállítási volumenre vetítve.
A magyarországi Raben további 3 eszközre adott le megrendelést, melyek még az idei évben szolgálatba is állnak.

A Raben Group magabiztosan várja a jövőt, és reméli, hogy a környezeti előnyök hamarosan összhangba kerülnek a leírt innovációk alkalmazásának gyakorlati lehetőségeivel. Akkor nem kell majd éghajlatbarát gépek teszteléséről beszélnünk, mert azok megszokottak lesznek, és mindennapi használatra kerülnek, figyelembe véve a bennük rejlő teljes környezeti és üzleti potenciált. A kulcs a piaci, kormányzati és nem kormányzati szervezetek bevonása annak érdekében, hogy közösen találjunk olyan megoldásokat, amelyek figyelembe veszik a gazdasági, környezeti és társadalmi szempontokat. Végül is egy fecske nem csinál nyarat. Széles körű összefogás szükséges, amely a közös javunkat szolgálja.