Raben logo
árufuvarozás

Duplán jó!

2018.09.06
Az útdíjak és az üzemanyagárak emelkedése miatt évek óta egyre többe kerül az árufuvarozás Európában. Sokan azt mondják, ezek külső tényezők, el kell fogadni ezt a helyzetet. Mi másképpen gondoljuk, és teszünk is azért, hogy megbízóink versenyképességét ne gyengítsék a növekvő fuvarköltségek.

Az uniós tagállamok, mintha versenyt futnának azért, hogy ki tudja jobban „megsarcolni” a közúti árufuvarozásban érdekelt gazdasági szereplőket, elsősorban a fuvarozókat, rajtuk keresztül pedig a termelővállalatokat és kereskedőcégeket. A kormányzati törekvések egyfelől érhetők, hiszen a közúthálózatok fenntartása, a biztonságos közlekedés feltételeinek kialakítása, a környezet védelme sokba kerül, a költségek finanszírozásához pedig forrás kell. Mindemellett a konjunktúra éveit éljük, és térségünkben 4-5%-os a GDP-növekedés, bővül az árualap, és az egyre szűkösebbé váló szállítási kapacitások, valamint a munkaerőhiány is árfelhajtó hatású. Összességében tehát egyre drágábbá válik az élet Európában, ráadásul az európai vállalatok és vállalkozások logisztikai költségei is folyamatosan növekednek, ami versenyképességükre is negatív hatással lehet.

Kétszer annyit vihetünk

Kiterjedt európai hálózattal rendelkező logisztikai szolgáltatóként ezt a tendenciát már évek óta érzékeljük. Ugyanakkor nem nézzük tétlenül, hanem folyamatosan keressük azokat a szakmai megoldásokat, amelyekkel a tőlünk független árfelhajtó hatásokat mérsékelhetjük, és segíthetünk megőrizni megbízónk versenyképességét. Ehhez néha nagyot kell álmodnunk – sőt van, hogy szó szerint nagyot. Jó példa erre az a megoldásunk, amelyet a dunaharaszti, azaz magyarországi központi logisztikai központunkat és a dél-lengyelországi Sosnowiecben – Katowice szomszédságában – található bázisunkat összekötő napi gyűjtőjáratunknál vezettünk be idén júniusban. Ezt a gerincjáratot (line haul) „normál”, ponyvás, 33 raklapnyi áru szállítására alkalmas pótkocsival teljesítettük. Újításként azonban úgynevezett tandem pótkocsis szerelvényeket alakítottunk ki, és állítottunk forgalomba. A pótkocsik alvázára olyan speciális, vízszintes síkban két szintre osztható (doubledecker) csereszekrényeket rögzítünk, amelyek a könnyebb ki- és berakodás érdekében az egymásra néző végüknél egybe nyithatók. A két csereszekrény együttes befogadóképessége szintelválasztás nélkül 38, a szintelválasztás lehetőségét kihasználva pedig akár 76 paletta is lehet. A raktérkapacitásunkat a magyar-lengyel vonalon így elméletileg több mint duplájára növeltük, és örömmel mondhatjuk, hogy nem csak elméletben, hanem a gyakorlatban is. Mivel jelenleg gyűjtőforgalmat szolgálunk ki az új szerelvénytípussal, és a gyűjtőforgalomban a paletták magassága – hiszen a megbízók jellemzően nem nagy volumeneket szállíttatnak – jellemzően nem éri el a megengedett maximumot, kihasználható a vízszintesen osztott raktér, azaz a maximális kapacitás.

Többszörös haszon az ügyfeleknek

A speciális csereszekrények alkalmazása révén ügyfeleink számára tehát mérsékelni tudjuk a fuvarköltségek egész Európában érezhető, trendszerű növekedését. További előny, hogy a csereszekrények merevfalúak, tehát biztonságosabbak. A csereszekrényeket telephelyeinken nem szükséges azonnal ki- vagy berakodnunk, hiszen lecsatolhatók a vontatóról, így fuvarozó alvállalkozóink vontatói szinte azonnal „fordulhatnak” egy másik, már megrakott csereszekrénnyel. Mindez javítja a flottakihasználtságot, ami szintén a növekvő fuvardíjak ellenében hat. Ez a megoldás a komplett rakományok (FTL) esetében is jelentős előnyöket kínál az árutulajdonosoknak. Egy olyan ügyfelünk, amely rendszeresen nagy áruvolument szállíttat velünk, akár a telephelyén tarthat egy csereszekrényt, amelyet akkor rakodhat ki- és be, amikor a raktári operációja számára ez a tevékenység optimálisan ütemezhető – mi pedig a megbeszélt időben megyünk a csereszekrényért vagy cserszekrényekért. A termelő és kereskedő cégeknél a forgalmi csúcsszezonokban gyakran jelentkezik raktári kapacitáshiány. Ilyen esetekben – ha komplett rakományról van szó – a csereszekrények rövid ideig tárolásra is alkalmasak lehetnek bizonyos árufélék esetében.

Más vonalakon is

A doubledecker csereszekrények forgalomba állítása meghozta a várt eredményeket, és már FTL megbízóink figyelmét is felkeltette. Ez nem meglepő, hiszen számukra is a fuvardíj-növekedés mérséklésének egyik eszköze lehet, vagyis ezzel – a hazai és közép-európai fuvarpiacon innovatívnak számító megoldással – féken tarthatják logisztikai költségeik emelkedését. Dél-Lengyelország és Magyarország között jelenleg egy szerelvénypár közlekedik, tehát napi indítást kínálunk, de az igények dinamikus növekedése miatt gyakran irányonként már napi kettő szerelvényt is beállítunk a vonalon. Terveink között szerepel, hogy németországi vonalainkon és varsói vonalunkon is forgalomba állítjuk a doubledecker csereszekrényeket, vagyis hálózatunk mind nagyobb részében kínálunk majd a korábbinál is költséghatékonyabb áruszállítási szolgáltatásokat.