Raben logo
ETA Raben Group

ETA – januártól a Raben Group-nál

2019.04.26
A logisztikai iparban az idő aranyat ér. Ezért jelent felbecsülhetetlen értéket a szállítmány pontos érkezési idejének ismerete. A dugók, előre nem látható események valamint a vis maior mind-mind hatással vannak egyrészt a szállítmányozó, másrészt az ügyfél teljesítményére. A digitalizáció világában létfontosságú egy olyan megoldás jelenléte, mely rugalmas operatív tevékenységet tesz lehetővé a logisztikai folyamatok változásainak függvényében. Ez az oka annak, hogy ez év januárjától a Raben Group ügyfelei rendelkezésére bocsátott egy olyan eszközt, melynek segítségével valós időben követhetik nyomon szállítmányaikat.

Közösségileg tudatos vállalatként, a Raben Group az üzleti sportszerűség szabályaihoz tartja magát. A sportszerűség, más néven Fair Play egy univerzális elv, mely nem csak a sportokban játszik szerepet. A bizalmon és kölcsönös őszinteségen alapuló kapcsolatok jobb jövőt teremtenek.

Az ügyfeleinkkel valamint szállítmányaink átvevőivel folytatott mindennapos kommunikációnak köszönhetően tisztában vagyunk az őszinte, megbízható és magától értetődő kiszállítási időre vonatkozó információ fontosságával. Azt nem jelenthetjük ki, hogy dugók, vagy véletlenszerűen bekövetkező események nem történnek. A valóságot nem lehet kívánni. Ügyfeleink számára megbízható információt akarunk biztosítani annak érdekében, hogy jobban irányíthassák saját operatív tevékenységeiket. – mondja Marcin Sobczyński, a Raben Group marketing vezetője.

ETA – kiszállítási idő

Azt ETA (várható érkezési idő) kifejezés, a kiszállítás várható idejét hivatott jelenteni, egy adott szállítási eszköz célba érkezését illetően. A vevői elvárások teljesítése érdekében, a Raben Group kifejlesztett egy innovatív szállítmánykövetési rendszert, mely az ETA paraméteren alapszik. Információt nyer a sofőr jelenlegi helyzetéből, melyet a nála lévő mobil eszköz GPS pozíció alapján határoz meg. 

A GPS pozíció 5 percenként küldődik a Raben Group IT rendszereibe, ezáltal magas fokú precizitással vagyunk képesek meghatározni a szállítmány átvevőhöz érkezésének pontos idejét. A szállítmányok helyzetének adataival valós időben dolgozunk, mely jelentős mértékben megnöveli a számítás pontosságát valamint a végső információ minőségét. Ezen kívül figyelembe veszünk minden közúti tényezőt, melynek köszönhetően lehetőségünk van menet közben frissíteni a kiszállítás várható idejét. – magyarázza Bartosz Kolasiński, a Raben Group Project Managere.

A Raben Group ügyfelei valós időben követhetik nyomon a kiszállítás idejét a myRaben.com portálon. Abban az esetben, ha olyan helyzet merül fel, mely befolyásolhatja a kiszállítás idejét (a tervezettnél korábban vagy később érkezik) például a közúti viszonyok vagy egy baleset miatt, a rendszer automatikusan frissíti az ETA paramétert és feltölti a myRaben.com portálra is. Ezzel egy időben a szállítás megrendelésekor, az ügyfélnek lehetősége van aktiválni a szállítás várható idejére vonatkozó elektronikus értesítéseket, melyeket e-mailben küldünk a megadott címekre.

Hogyan működik az ETA a Raben Groupban?

Jelenleg, az ipari szabvány az időalapú statisztikai adatokra épülő kiszállítási értesítés. Ez csak a kiszállítási idő kiszámítását teszi lehetővé, mely egy késés esetében elavul. Az ETA segítségével a Raben Group a szabványon felül teljesíthet mivel naprakész, aktuális információval tud szolgálni a szállítmány várható kiszállítási idejére vonatkozóan. Ennek a megoldásnak köszönhetően a vevők optimálisan tervezhetik és nem mellesleg hatékony módon kezelhetik erőforrásaikat a teljes logisztikai folyamat során.

A Raben Group valamint a telematikai ipar vezetőivel (TIS GmbH, PTV) közösen fejlesztett új IT megoldás lehetőséget nyújt a kamionok és rakterükben lévő szállítmányaik folyamatos megfigyelésére. 

A mobileszköz által szolgáltatott információ segítségével kiszámíthatjuk az ETA paramétert, mely lehetővé teszi a kiszállítás idejének magas fokú pontossággal történő meghatározását. A minden sofőr mellett ott lévő mobileszköz GSM szolgáltatások segítségével kommunikál a Raben Group alkalmazásaival 5 perces intervallumokban. A sofőr pozíciójával kapcsolatos információt speciális algoritmusok segítségével dolgozzuk fel, melyek kiszámítják a Raben Group kötelékébe tartozó kamionok rakományainak kiszállítási idejét. – mondja Bartosz Kolasiński

Ahhoz, hogy vevőink pontos és precíz kiszállítási idővel kapcsolatos információ kaphassanak küldeményeikről elég, ha a sofőr maga mellett tart egy mobileszközt. A vevőnek nem kell fejben tartania a pontos csomagolást vagy RFID azonosítót, hogy hozzáférhessen az információhoz.

Azon mobil eszközök, melyek idővel minden Raben Grouppal együttműködő sofőr felszerelését fogják képezni, már ma is segítik őket mindennapos munkájuk során. A terminálok használhatóak navigációra, a sofőr és a diszpécser közötti belső kommunikációra, valamint egyéb, a hatékony munkát elősegítő alkalmazásokkal is bírnak. Ennek köszönhetően, a sofőr mindig kapcsolatban van a vállalattal.

A Raben Group az ETA megoldást 11 országban vezette be, ahol operatív tevékenységet végez. Az ETA-val kapcsolatosan több információt talál a www.etafairway.com weboldalon.