Raben logo
Raben logisztikai beruházások

Több száz milliós beruházás a Raben Trans European Hungary Kft-nél

2018.07.31
Több mint fél év után elkészült a Raben Dunaharaszti telephelyén, 1.200 nm-es tűzveszélyes anyag tárolására alkalmas raktárrésze, melyet a vállalat egy új ügyféllel történő együttműködése hívott életre. Az előkészítési időszak a feladat komplexitásához mérten rendkívül hatékonynak és rövidnek tekinthető.

A megbízó termékei a harmadik veszélyességi osztályba sorolandó gyúlékony folyékony anyagok, tehát veszélyes áruk, ezért tárolásuk, kezelésük, illetve szállításuk feltételeit és módját számos szigorú nemzetközi és helyi (magyar) jogszabály határozza meg. Mindez önmagában még nem jelentett volna akkora szakmai kihívást, hiszen logisztikai szolgáltatóként a Raben Európa 12 országában van jelen, és a veszélyes áruk raktározásában, illetve a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás (ADR) szerinti szállításában jelentős tapasztalatokkal rendelkezik. Az új megbízás „különlegességét” az adta, hogy a kezelendő veszélyes, gyúlékony árunak számító termékek volumene jelentős, tehát a feladat ellátásának biztonságot szolgáló infrastrukturális és különféle járulékos műszaki beruházásokra volt szükség.

„A tárolandó árut befogadó raktárcsarnok-részt egyfajta kármentő edénnyé alakítottuk. Ez azt jelenti, hogy a csarnok lábazata, illetve a nyílászárók elé épített védőgátak felfogják az esetlegesen kiömlő vegyi anyagokat, az így felfogott anyagot pedig a kármentésre specializálódott szerződött partnerünk egy csatlakozási ponton (csonkon) keresztül képes kiszivattyúzni, vagyis átfejti saját tartálykocsijába és elszállítja azt, majd szakszerűen megsemmisíti.” – mesélte Nagy András, a Raben Trans European Hungary Kft. üzemeltetési vezetője.

A raktárban nemcsak maguk a termékek sérülése következtében kiömlő, környezetre veszélyt jelentő vegyi anyagok felfogására van szükség, hanem egy esetleges tűzesetkor a felhasznált oltóanyag környezetbe távozásának megelőzésére is oda kell figyelni. Ez az oltóanyag a Raben esetében egy úgynevezett könnyűhab, amellyel mintegy 6 perc alatt plafonig képes feltölteni az 1200 m2-es csarnokot. Korábban vizes sprinkler-rendszer volt – melyet most kiváltott a könnyűhabos megoldás, amelynek az is fontos előnye a sűrű keményhabos oltóanyaggal szemben, hogy nem teszi használhatatlanná a tárolt termékeket, azok forgalomba hozhatók, legfeljebb a szállítói csomagolás cseréjére lehet szükség. A vizes oltás azért nem jöhetett szóba, mert vízben nem oldható vegyi anyagokat is tárol a vállalat.

Nemcsak az oltó-, hanem a tűzjelző-rendszer is „okosabbá” vált. A korábbi, úgynevezett vonali érzékelők helyett pontszerűen elhelyezett érzékelők sűrű hálózatát építette ki a cég. Ez a rendszer többszörös érzékelés esetén indul el, így az esetleges téves riasztások miatti oltás elkerülhető. Emellett a füst- és hőelvezető rendszer is módosult, továbbá robbanás-biztos (ATEX szerinti) világítás- és klímarendszert építetett ki a logisztikai szolgáltató.

Az operáció specialitásai közé tartozik az a kettő robbanásbiztos, kültéren elhelyezett konténer is, amelybe a hajtógázos aeroszol termékek kerültek. A törvény ugyan megengedi, hogy ezekből a termékekből egy, legfeljebb kettő raklapnyit tároljon egy gyártó vagy egy logisztikai szolgáltató egy olyan raktárcsarnokban, amely nem ATEX-konform. Ugyanakkor nem életszerű, hogy egy disztribúciós központ mindössze egy-két raklapnyit tárol hajtógázos aeroszol termékekből. Tehát vagy a piaci volumenigény haladja meg a szolgáltató tárolási lehetőségeit, vagy jelentős invesztícióra van szükség egy adott raktárcsarnok ATEX-konformmá tételéhez. A Raben a robbanásbiztos konténerek alkalmazásával – egy innovatív és költséghatékony utat választott. Olyat, amely Magyarországon jelenleg még ritkaságnak számít.

A beruházás sikerességének alapja az a csapat volt, amely kiemelten figyelt arra, hogy a festékgyártó partner kiszolgálása zökkenőmentes legyen, másrészt olyan akciókat, képzéseket indítottak és tartanak mai napig rendszeresen, amelyek során nemcsak a konkrét szakmai tudnivalókat kapják meg a veszélyesáru-kezelés kapcsán, de segítik a szemléletváltási törekvéseket is.

„ A szemléletváltás esetünkben nem más, mint annak tudatosítása, hogy 2018. július eleje óta már nagy volumenben kezelünk veszélyes, gyúlékony folyadékokat.  Ezt a tudatosságot pedig folyamatosan fent kell tartani, ezért sűrűn tartunk tűzvédelmi és havária-gyakorlatokat, méghozzá nemcsak a raktári operációban résztvevők, hanem valamennyi munkatársunk számára – beleértve az irodai munkát végző kollégákat is. Mindenkinek, aki a telephelyen dolgozik, készségszinten kell tudnia azt, hogy egy vészhelyzet esetén mi a teendője. Gyakran a tűz- és katasztrófavédelmi hatóságokkal közösen rendezzük a gyakorlatokat, illetve a prevenció részeként egymás közt rendszeres beszélgetéseket tartunk, és a valós életből vett, máshol bekövetkezett tűzeseteket, havária-helyzeteket elemzünk ki. Mindezt nemcsak azért tesszük, mert ez törvényi kötelezettségünk, és az úgynevezett súlyos káresemény elhárítási tervben, azaz a SKET-ben be is kell mutatni azt, hogy milyen módon készülünk fel, illetve tartjuk magunkat „edzésben”, hanem azért is, mert a Raben vállalati kultúrájának ez szerves része.” – tette hozzá Nagy András.

Az operáció biztonságát emellett a veszélyes áruk logisztikájában szerzett tapasztalatokkal rendelkező szakembergárdájának, a korszerű infrastruktúrájának, valamint ADR-engedéllyel rendelkező fuvarozó alvállalkozóknak is köszönheti a vállalat.

Ez az az érték, amelyet a piacon csak kevés szolgáltató képes biztosítani a megbízóknak, hiszen az európai – azon belül a hazai – logisztikai szektor kapacitásai szinte maximálisan kihasználtak, ezért sokan inkább csak sztenderd megoldásokat kínálnak fel. Ezek azonban jellemzően arra kényszerítik az ügyfeleket, hogy saját ellátási láncaikat a felkínált lehetőséghez igazítsák.

„Ezzel ellentétben mi a Rabennél úgy látjuk, hogy számos olyan termék, illetve piaci szegmens van, amely esetében a sztenderd, átlagos szolgáltatások nem támogatják a megbízók versenyképességét, ezért mindig azon dolgozunk, hogy ügyfelünk, illetve a különféle termékei számára optimális ellátási láncot alakítsuk ki. Ez gyakran jár komoly erőfeszítésekkel mindkét fél részéről, de befektetett munka végül meghozza gyümölcsét, és utat nyit a további fejlődésnek.”- mondta Molnár Gábor, értékesítési vezető.