Raben logo
Ewald Raben

A Raben Group összegzi a 2017-es évet

2018.01.12
A Raben East - új vállalat létrejötte, kutató és fejlesztő üzletág elindítása, négy cég akvizíciója és startra kész saját logisztikai hálózat Németországban. Két új telephely Romániában, valamint a cégcsoport 20%-os részesede az olasz Sittam-ban. Csak néhány fontos esemény, amely a Raben Group-nál történt tavaly.

A logisztikai szektort sokszor az egész gazdaság lakmuszpapírjaként is emlegetik, az elemzők gyakran használják a piacok állapotának felméréshez. Az előző év sok változása és kihívásai ellenére (például a munkaerőhiány és az újonnan hatályba lépett EU-s előírások) jónak mondható a cégcsoport számára.

Számos kihívás (például a munkaerőhiány és az újonnan hatályba lépett EU-s előírások) ellenére, amivel szembe kellett néznünk, a 2017-es év nagyon pozitívan alakult a véleményem szerint. Elsősorban azért, mert sok tervünket meg tudtuk valósítani a lengyel és a német piacokon.” foglalta össze Ewald Raben, a Raben Group vezérigazgatója Nagy mértékben tudtuk növelni raktárkapacitásunkat Lengyelországban, Németország viszont a legnagyobb piac Európában a maga 80 millió fogyasztójával. Az a célunk, hogy az ottani kapacitásunk mérete nagyságrendileg egy szinten legyen a lengyellel 2018 végéig. Ebből kifolyólag januárban megnyitjuk a saját, független disztribúciós hálózatunkat Németországban több, mint 30 depóval. Biztos vagyok benne, hogy ez hatalmas hozzáadott értéket teremt, nem csak a cégcsoportnak, hanem mindenekelőtt az ügyfeleinknek egész Európában.

A Raben Németországban

2017 tartalmas év volt a Raben Group számára Németországban. A fókusz az elmúlt évben a cég saját disztribúciós hálózatának 2018 eleji beindításán volt. A Raben folyamatosan fejlődik mióta a cégcsoport 2005-ben belépett a német piacra. Jelen pillanatban a Raben Germany szállítmányozást végez az ország egész területén, 32 saját lokációval és 3000 munkavállalóval. A tavalyi évben az új logisztikai központok fejlesztésén felül a Raben számos vállalatot akvirált Németországban, többek között a Rhenus korábbi depóit Fellbach-ban és Weilimdorf-ban, továbbá megvásárolta az Exice GmbH és az RLZ Baden GmbH logisztikai cégeket Karlsruhe-ban. Ezen kívül beolvadt a Group-ba a SCHMALZ + SCHÖN Logistik Gruppe kameni depója Észak Rajna-Vesztfália tartományban, valamint a kasseli Busse Logistik.

A Raben keletre tart

Válaszul az egyre növekvő szállítási igényekre a keleti irányokba, a Raben Group létrehozta a Raben East sp. z o.o.-t tavaly júliusban. Az új cég nemzetközi közúti szállítmányozási szolgáltatásokkal foglalkozik, többek között rendszeres gyűjtőszállítási kapcsolatot teremtve például Örményország, Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Irak, Kzazhsztán, Kirgizisztán, Moldova, Mongólia, Oroszország, Tadzsikisztán, Türkmenisztán, Törökország, Ukrajna, és Üzbégisztán felé.  A vállalat önálló entitásként működik a cégcsoport Európában meglévő megoldásainak felhasználásával. A Raben East kiegészíti a Raben Group portfólióját nemzetközi közúti szállítmányozással, beleértve a rendszeres gyűjtőszállítási kapcsolatot a keleti országokkal. A portfólió emellett tartalmaz vámügynöki és tanácsadói szolgáltatásokat is. A disztribúció és küldemények konszolidálása a cégcsoport gyűjtőhálózatán keresztül történik. Tavaly nyáron a Raben Group együttműködésbe kezdett egy új stratégiai partnerrel, Borusan Lojistik-kel. Ez a lépés megnövelte a Raben szolgáltatásainak palettáját rendszeres gyűjtőszállítási kapcsolatokkal az EU és Törökország között. Török partnerünk vezető szerepet tölt be a piacon, több, mint 44 éves tapasztalattal a török logisztikai szektorban.

A Raben Európában

A Raben Group számára 2017 számos más beruházás megvalósulását is jelentette. Ezek között van a két új depó létrehozása Romániában, Kolozsvár és Nagyszeben városaiban. Ezekkel a fejlesztésekkel a Raben Logistics Romania cross-dock raktározási kapacitása 5400 m² -re nőtt, az ügyfeleket 40 szakképzett munkatárs szolgálja ki. A vállalat 2016 óta van jelen a román piacon és azóta is dinamikusan növekszik. A Raben 20%-os részesedést szerzett a Sittam nevű cégben, ami vezető szerepet tölt be az olasz nemzetközi gyűjtőszállítmányozási piacon, mind közúton, tengeren és levegőben. A cég székhelye és központi raktára a Milánó melletti Comaredo-ban található. A tranzakció célja továbbá a két cég közötti együttműködés erősítése. A Raben-nel kötött szövetség erős alternatívát jelent a Sittam számára, mivel további fejlődést tesz lehetővé az európai logisztikai hálózat számára abban az esetben is, ha bármilyen előre nem látható változás történne saját hálózatukban. “Köszönjük a Sittam-nak az együttműködést, ezzel hálózatunk újabb országgal bővült. Az olasz piac exportorientált, az ebben rejlő potenciál rendkívül érdekes a számunkra”.   – magyarázta Ewald Raben.

A Raben Lengyelországban

A lengyel piac legfontosabb tavalyi beruházása a Poznan melletti logisztikai központ kibővítése volt. Az új, 10-es számú raktárépület egy innovatív, nagy befogadóképességű létesítmény 20,500 m2 tárolókapacitással, ami 34 000 raklap kezelését teszi lehetővé, 400 m2 VAS szolgáltatásokra elkülönített térrel és 570 m2 irodaterülettel. Ennek köszönhetően a Raben Group Gadki-ban lévő raktárkapacitása több mint 20%-kal nőtt. Az év elején a vállalat egy másik modern raktárat is megnyitott Gniewomierz-ben, Legnica Különleges Gazdasági Zónában, Legnickie Pole körzetében. A létesítmény kapacitása hozzávetőleg 15,000 m2.

Első az innováció

A digitalizáció napjainkban válik részévé minden logisztikai, szállítmányozási és disztribúciós folyamatnak. Hogy követni tudjuk a legújabb trendeket és lehetővé tegyük azok implementálását cégünkben, 2017 elején megalakult a Raben Group kutatási és fejlesztési divíziója Genius Lab néven. A csapat első projektjei között előrejelző analízisek, hulladékkezelési fejlesztések és ipari automatizáció szerepel, valamint azok a széles körben fontosnak tartott megoldások, amelyek a papír alapú dokumentációt hivatottak kiváltani. “A Raben Group-nál már sok éve nagy hangsúlyt fektetünk az innovációra, valamint arra hogy minél rugalmasabban tudjunk reagálni a változásokra, értve ezalatt a folymatos beruházást egy környezetbarát flotta kialakításába. kollégáink munkakörülményeinek javítását, elsősorban a gépkocsivezetőkét, hogy tudjuk alkalmazni és megtartani a legjobbakat közülük. Ezzel együtt tisztában vagyunk a körülmények folyamatos változásával és fel is vagyunk készülve ezekre.” – mondta Aleksander Kroll, operációs manager, Raben Group

A Raben Group már sok éve azon dolgozik, hogy innovatív megoldásokat vezessen be raktározási és szállítmányozási folyamataiban. Ennek részeként a lengyel saját tulajdonú flotta kizárólag Euro 5 és 6 motorral felszerelt járművekkel bővül. Jelenleg a saját fuvareszközök 60%-a Euro 6-os.

Társadalmilag felelős vállalat

Csaknem 12.000 raklap és több mint 7.000 tonna került kiszállításra díjmentesen az Élelmiszerbankokkal való együttműködés keretein belül. Közel 10.000 fát ültettünk az “e-számla=tisztább környezet” kampány részeként, több mint 15.000 gyermek vett részt a “Szállítmányozni szükséges” nevű oktatási akciónkban és 13 megbeszélést (párbeszéd a partnerekkel) tartottunk 116 érdekelt partnerünkkel a társadalmi felelősségvállalás jegyében. Ez a rövid összegzése vállalatunk jelenlegi CSR akcióinak. A  Raben Group a társadalom iránt elkötelezett stratégiáját követi, ami fontos része a vállalati céloknak. A vállalat figyel az érdekelt partnerek véleményére az említett párbeszéd keretein belül illetve szem előtt tartja a globális CSR trendeket és kihívásokat. A cég számára legfontosabb területek ezen belül a helyi közösségek, a természeti környezet, az oktatás, valamint a közlekedés biztonsága.