Raben logo
KAPU rendszer

Felgyorsul a közúti fuvareszközök forgalma köszönhetően az új programnak

2018.06.11
A KAPU rendszer 2018 márciusi élesítése az eddigi visszajelzések alapján sikerrel debütált a Raben Trans European Hungary Kft.-nél, mely nemcsak az áruáramlást gyorsítja a telephelyen, hanem ‘zöld megoldást’ is jelent a környezetre nézve.

A Raben magyarországi leányvállalatánál – a piacon készen kapható és a vállalat minőségi  folyamatait lefedő megoldás érdekében – kidolgozta az úgynevezett KAPU szoftverrendszerét, amely gyakorlatilag a telephelye tehergépjármű-forgalmának virtuális „marshallerje” – sőt annál sokkal több is.

Dunaharaszti telephelyünkön egy forgalmas napon akár több száz szállítójármű is megfordul, hogy árut rakjon le vagy vegyen fel a logisztikai vagy az úgynevezett cross-dock (átrakó) raktárcsarnokoknál – akár mindkettőnél. A logisztikában különösen kritikus tényező az idő. A kiszállítások, beszállítások teljesítésére meghatározott időkereteket pontosan be kell tartani, hiszen ez az alapfeltétele az ipari és kereskedelmi ellátási láncok zavartalan működésének. Ehhez a „nagy gépezetben” minden fogaskeréknek pontosan kell illeszkednie és dolgoznia. Elegendő egy megkésett indulás a telephelyünkről, és a szállítójármű „elkapja” a csúcsforgalmat, ami pedig felboríthatja a szállítási, disztribúciós menetrendet. Emellett a tervezett beérkezések segítik a megfelelő szállítójármű-kapacitás kihasználtságot is.”– mesélte Kovács Angéla IT vezető a project megkezdésének okait.

A Raben a KAPU-szoftverrendszer fejlesztésével a telephelyen belüli tehergépjármű-mozgásokat kívánta időben és térben optimalizálni, ezzel párhuzamosan csökkenteni az áruk lerakásával és feladásával kapcsolatos adminisztrációt, valamint egyértelműsíteni a folyamatban közreműködők kommunikációját.

A program a forgalomoptimalizáló szoftvernél jóval messzebbre mutató, többcélú megoldás is. Például a lehetőségei és előnyei közé tartozik az is, hogy a raktári menedzsment a várható érkezések alapján látja, hogy mikor lesznek forgalmi csúcsok, sőt ez a munkaerő-szervezéshez is támpontot ad. Tehát a csúcsokhoz „erősítést” tud behívni az illetékes vezető, ami segíti a kiegyensúlyozott üzemmenetet. Ezen felül a telephelyi forgalomból általános tendenciákat is kinyerhet, és egyedi, például ügyfeleket érintő folyamatokat is hatékonyabban segíti.“A gépkocsivezetők, a raktári operáció, és a portaszolgálat is pozitív változásokról számolt be, ami ösztönzést jelent IT-csapatunk számára a rendszer további, több fázisban történő fejlesztéséhez. A következő lépés az úgynevezett „időkapu modul” kialakítása. Ennek segítségével a jövőben már a logisztikai és a cross-dock raktárak adminisztrátorai „rámpaszinten” jelölhetnek ki – az operációs menedzsment által előzetesen meghatározott időszakokon belül – időkapukat, amelyekre behívhatják a szállítójárműveket.

Lehetőség lesz egyes ügyfelekhez rámpákat és ezzel kombinálva időkapukat rendelni. Ez azért lényeges, mert, ha egy szállítójármű olyan ügyfél árujáért vagy árujával érkezik, akinek operációja egy bizonyos csarnokban történik, a rendszer logikus módon a tárolás helyéhez legközelebbi rámpára hívja majd a sofőrt.” – mondta Veres Imre a program atyja, megalkotója.

Az időkapu modulnak egy későbbi fejlesztési fázisában a rendelkezésre álló időkapu-adatokat – egy online felületen – partnereinek is tervezi kiadni a vállalat, így önkiszolgáló módon foglalhatnak terminusokat, vagyis a KAPU-rendszer gyakorlatilag teljes mértékben automatikussá válik.A Raben fejlesztése egyedülálló – automatizált rendszer a hatékonyság jegyében, mely mindemellett a környezet védelmét is hivatott szolgálni.