Raben logo
Németország disztribúciós hálózat

Határtalan lehetőségek a disztribúcióban

2018.06.22
Egy Magyarországon működő ismert fogyasztói elektronikai eszközöket gyártó cég termékeinek európai disztribúcióját kezdtük meg 2017 novemberében. A sikeres együttműködés jól mutatja, hogy az Európában gyártott fogyasztói termékek versenyképességéhez a hatékony logisztika is nagyban hozzájárul.

A V4 országok, illetve Románia gazdaságának növekedési üteme jócskán meghaladja az uniós átlagot. Ennek legfőbb oka az, hogy régiónk több szempontból is optimális gyártási-termelési helyszín. Egyenlő földrajzi távolságra van Nyugat-, Észak-, Dél- és Kelet-Európától, egyre jobb közlekedési infrastruktúrával rendelkezik, magas a műszaki-gyártási kultúra, és kedvezőek a működési költségek. Ennek köszönhetően globálisan is az egyik legversenyképesebb régió a miénk, amelyben háztartáselektronikai termékeket is nyereségesen lehet előállítani, tehát nem minden otthonunkban működő kényelmi vagy szórakoztató elektronikai berendezés a Távol-Keleten készül, hanem például Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában, továbbá Romániában. Persze ahhoz, hogy az európai fogyasztók európai termékeket vásárolhassanak és használhassanak, egy nagyon fontos „dologra” is szükség van: jól szervezett és költséghatékony logisztikai szolgáltatásra, amely biztosítja azt, hogy az Európában készülő termékek ára ne csak a gyártósorok „végén” legyen versenyképes, hanem még az áruházakban, webshopokban is az maradjon. Mi ezen dolgozunk nap mint nap.

Ne legyen drága, ami gyors

Mivel kiterjedt európai gyűjtő-elosztó hálózattal rendelkezünk, ezért a legkülönfélébb iparágakban és kereskedelmi szektorokban működő nagyvállalatok és kisvállalkozások keresnek meg bennünket azzal kapcsolatban, hogy alakítsunk ki számukra olyan európai, vagy az Európai Unión belüli áruelosztó, azaz disztribúciós megoldást, amely révén gyorsan reagálhatnak a piaci igényekre, ugyanakkor a díja is kedvező, tehát nem növeli nagymértékben az áruk végső, fogyasztói árát a rárakódó logisztikai költség. Ezekre az igényekre pozitív választ tudunk adni, ugyanis – a már említett európai hálózatunk révén – egész Európára kiterjedő gyűjtőszállítási szolgáltatást is képesek vagyunk biztosítani. De miért éppen gyűjtőt? Kezdjük azzal, hogy természetesen nemcsak gyűjtőszállítást kínálunk, hanem teljes kamionnyi rakományokat (FTL) is célba juttatunk, ugyanakkor viszonylag ritka, hogy egyetlen irányban vagy „címre” egy teljes kamion rakterét kitöltő árumennyiséget kellene szállítani. Ha pedig a szállítandó áru nem tölti ki a teljes rakteret, praktikusabb, azaz költségkímélőbb más árutulajdonosokkal megosztani azt. A gyűjtő-elosztó rendszer pedig, ha nem is ugyanolyan gyors „átfutást” – szakmai kifejezéssel: tranzitidőt – biztosít, mint az FTL, azaz direkt szállítás, azért nem sokkal marad le tőle időben. A gyűjtő esetében ugyanis meghatározott időpontban az ország bármely területén felvesszük az árut, majd azt egy regionális raktárunkba, vagy éppen közvetlenül a központi raktárunkba szállítjuk. Ha a regionális raktárba szállítjuk az árut, akkor onnan – más árukkal együtt – rövid időn belül továbbítjuk a központi átrakó (cross-dock) raktárunkba, ahol – értelemszerűen már meghatározott földrajzi egységek felé induló – belföldi vagy nemzetközi „gerinc-”, vagy más elnevezéssel vonaljáratokra rakjuk át a termékeket. Ezek a gerincjáratok a belföldi regionális vagy az európai központi raktárainkba futnak be attól függően, hogy belföldi vagy nemzetközi disztribúcióról van szó. Ezeken a pontokon az árut ismételten átrakják azokra a szállítójárművekre, amelyek már a címzetthez juttatják el a küldeményeket. Mindez – szintén attól függően, hogy belföldi vagy regionális, esetleg összeurópai disztribúcióról van szó – 24/48, távoli országok esetében pedig 72 órán belül megvalósul, ugyanis a gyűjtőjáratoknak fix menetrendjük van.

Sztenderd, mégis egyedi

Ez az összehangoltan működő gyűjtő-elosztó rendszer egy Nyugat-Magyarországon működő fogyasztói elektronikai termékeket gyártó vállalat számára is meggyőző volt, ezért termékeinek közel 20 európai országra kiterjedő disztribúciós feladatára 2017 nyarán kiírt tenderén az általunk ajánlott megoldást választotta. A közös előkészítési munkák tavaly szeptember elején kezdődtek meg. E folyamat részeként megbízónk különféle szakmai auditok során meggyőződött folyamataink minőségéről, és általában szolgáltatásaink megbízhatóságáról. November  közepén már felvehettük az első szállítmányt a gyárban, ahonnan minden nap indítunk járatot dunaharaszti központi raktárunkba – onnan pedig európai hálózatunk különböző pontjaira. A gyárból történő napi indításra azért van szükség, mert a gyártó cég nem készletez a készáru raktárában, sőt célzottan csak minimális raktárkapacitást tart fent. A termékek, amelyek „lejönnek” a sorról, rövid időn belül már a kamionok rakterében „utaznak” tovább rendeltetési céljuk felé. Ez is egy olyan hatékony logisztikai megoldás, amely egyszerre rövidíti a termékek piacra juttatási idejét és optimalizálja a gyártási-logisztikai költségeket is. Szintén a hatékonyságot és a gyorsaságot szolgálja, hogy megbízónkkal az operatív információkat, adatokat EDI-on, vagyis elektronikus kommunikációs csatornán keresztül cseréljük ki, ezáltal minimális személyes interakcióra, hibalehetőséget magában hordozó manuális ügyintézésre van szükség. Úgy is mondhatnánk: ebben a rendszerben minden megy a maga útján – az adat és az áru is. Ügyfél-információs rendszereinkben – az átrakási pontokon a termékek szállítói csomagolásán elhelyezett kódok szkennelésével kinyert adatok révén – folyamatosan elérhetővé tesszük a szállítmányok státuszát, vagyis látható, hogy a termékek a szállítási folyamat mely szakaszában vannak.

Mindig őszintén

Elektronikai ipari partnerünk egy sztenderd disztribúciós megoldást választott, ugyanakkor számos speciális igénye is volt. Ezeket beépítettük a sztenderd szolgáltatásba, amely így maximálisan egyedi igényre szabottá vált. Ügyfelünk elvárásai közé tartozott például az, hogy képesek legyünk rugalmasan kezelni a változó volumeneket, továbbá az, hogy a gyárban rendkívül rapid módon – az ilyen műveletekre jellemzőnél gyorsabban – vegyük át a kiszállítandó készárut. Emellett ügyfelünk speciális riportokat is igényelt a disztribúcióval kapcsolatban. A volumenek kezelésére és az áruátvételre vonatkozó elvárás teljesítése nem igényelt különösebb változtatást a folyamatainkban, a „riportolás” esetében azonban szükség volt egyedi informatikai fejlesztésekre, amelyeket vállalatunk IT-csapata hajtott végre. Az együttműködés sikeres, és jelenleg már naponta 2-3 kamionnyi Magyarországon gyártott áru elosztását végezzük Európa-szerte. Az egyes európai államokon belül történő kiszállítások zökkenőmentesek, hiszen a Raben-leányvállalatok vagy a Raben-partnervállalatok minden érintett országban jelentős szakmai tapasztalattal rendelkeznek, és a lokális logisztikai piac meghatározó szereplői közé tartoznak. Az együttműködésnek a kéthetente rendezett videó-konferenciák is szerves részét képezik. Ezen alkalmakkor átbeszéljük a tapasztalatokat, illetve javaslatokat teszünk az esetlegesen szükséges folyamatfejlesztésekre. Mind a virtuális, mind a valós találkozók légkörét az őszinteség jellemzi. Mindig törekszünk arra, hogy csak a tényleges képességeinket és lehetőségeinket tárjuk leendő vagy meglévő partnereink elé, hiszen csak valós és erős alapokra lehet hosszú távon építkezni.